De la data de 01.01.2018, Directiva ErP se aplică și sistemelor de încălzire pentru clădiri, cum ar fi tuburile radiante. Sistemele de la SCHWANK ating valori excelente în acest sens. Aflați mai jos detalii despre cerințele noii directive privind proiectarea ecologică.
ErP – ce este aceasta?
ErP înseamnă Energy-related Products (produse cu impact energetic) și se referă la Directiva privind proiectarea ecologică [Directiva 2009/125/CE]. Guvernul Federal a transpus această directivă în legislația din Germania prin Legea privind produsele cu impact energetic [EVPG]. Scopul său este economisirea energiei și a altor resurse în producerea, operarea și eliminarea produselor cu impact energetic în cadrul Politicii integrate privind produsele din Uniunea Europeană [IPP]. Se ține cont de întreaga durată de viață a unui produs. În plus, se preconizează că în întreaga UE se va crea o legislație uniformă, pentru a preveni barierele comerciale.
Cum sunt împărțite grupele de produse?
Produsele cu impact energetic sunt clasificate în loturi, cunoscute sub denumirea de LOT. Atunci când este vorba de abrevierea loturilor de produse,
- ENER înseamnă Direcția Generală Energie
- ENTR înseamnă Direcția Generală pentru piața internă, industrie, antreprenoriat
- SMEs GROWTH [anterior ENTR]
- EPS înseamnă Direcția Generală pentru mediu
Ce este nou din ianuarie 2018?
De la data de 01.01.2018, Directiva ErP se aplică și sistemelor de încălzire pentru clădiri, cum ar fi tuburile radiante sau radianți ceramici [ENER / LOT 20 radiatoare individuale pentru încăperi], precum și echipamentelor de aer cald [ENER / LOT 21 sisteme centrale de încălzire cu aer cald fără sistem de cogenerare]. Cerințele specifice pentru aceste grupe de produse sunt stabilite în Regulamentul [UE] 2015/1188. Conform acestuia, cerințele pentru radianții infraroșu pe gaz includ:
- Indicatorul pentru eficiența anuală a încălzirii spațiului [eficiența sezonieră] trebuie să fie de minim 74% pentru tuburile radiante. Pentru radianții ceramici, această valoare trebuie să fie de minim 85%. Produsele, al căror indice se află sub această valoare critică, nu
- mai pot fi introduse pe piață începând din 01.01.2018.
- Emisiile de noxe pentru radianții ceramici și tuburile radiante: maxim 200 mg/kWh
- Informații importante despre produs:
Cum se calculează indicele ErP pentru tehnologia radianților ceramici și a tuburilor radiante cu consum redus de energie?
Următorii factori influențează în mod special eficiența energetică sezonieră a radianților ceramici și a tuburilor radiante:
- Eficiența termică a echipamentelor
- Factorul radiant
Cele două valori sunt estimate a avea o pondere de 15% din funcționarea la sarcină nominală, respectiv 85% din funcționarea la sarcină parțială.
De asemenea, sunt importanți și așa-numiții factori de corecție. Aceștia țin cont de:
- Abilitatea de modulație a echipamentelor F[1]
Atenție! Echipamentele care variază temperatura tuburilor prin pornirea și oprirea frecventă a arzătorului, crescând astfel emisiile de poluanți, nu sunt echipamente cu modulație
- Necesarul de energie electrică auxiliară F[4]
- Utilizarea unei flăcări pilot permanente F[5]
Care sunt avantajele noului indice?
Prin introducerea indicelui, UE promite o schimbare pe piață în sensul unor produse mai eficiente din punct de vedere energetic. Chiar și consumatorii beneficiază de mai multă transparență și opțiuni de comparație atunci când iau o decizie privind achiziția. Cu toate acestea, această posibilitate de comparare pentru echipamentele de încălzire radiante nu este nouă. În ultimii 25 ani, SCHWANK a lucrat pentru Asociația Europeană pentru Sisteme de încălzire radiante cu infraroșu [ELVHIS] pentru o comparabilitate obiectivă a sistemelor de încălzire pentru clădiri, între ele și cu alte sisteme de încălzire. Ca lider în tehnologie și inovație, folosim sisteme de măsurare și testate de ultimă generație pentru calcularea sigură și reproductibilă a performanței bazată pe radiație a sistemelor de încălzire industriale conform noilor standarde EN 416-2 și 419-2. Cu eficiența energetică sezonieră, standardul anterior a fost acum extins și este necesar un indice valabil în întreaga Europă pentru eficiența energetică a sistemelor de încălzire cu infraroșu.
Cine calculează indicele?
Producătorii respectivi sunt responsabili ei înșiși pentru calcularea indicelui. Aceștia sunt obligați să ofere această informație publicului în mod gratuit. În Germania, țările sunt deservite cu monitorizarea pieței din punct de vedere al cerințelor privind proiectarea ecologică și eticheta energetică. Acestea beneficiază de suport din partea BAM [instituția federală aflată sub autoritatea Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei BMWi]. Sarcinile includ activități precum controalele produselor la fața locului și teste în format hârtie.
Concluzie: Ce înseamnă directiva ErP în practică?
„În calitate de companie de calitate, ne bucură foarte mult faptul că eficiența energetică sezonieră oferă acum și un sigiliu de calitate european pentru echipamentele de încălzire cu infraroșu pentru hale și că echipamentele ineficiente sunt astfel excluse cu succes de pe piață”, declară Prof. Dr. Ing. Friedhelm Schlößer, președintele Diviziei pentru gaz Figawa și președinte al Asociației Europene pentru Sisteme de încălzire radiante cu infraroșu [ELVHIS]. Directorul General al SCHWANK GmbH, care este responsabil pentru aspectele tehnice, este considerat a fi un expert renumit în domeniul energiei și ingineriei în sectorul încălzirii. Prof. Schlößer: „Cu mai mulți angajați, SCHWANK este un membru extrem de activ al unui număr mare de comitete de standardizare naționale și internaționale și în calitate de lider în calitate și inovație, depune în mod constant eforturi pentru a furniza inginerilor, proiectanților și operatorilor de hale în domeniul încălzirii informații transparente, valide și comparabile ca bază pentru luarea deciziilor.” Schlößer: „Un alt aspect la fel de important pentru încălzirea halelor într-un mod eficient din punct de vedere energetic este designul corect al sistemului de încălzire pentru toate condițiile halelor, care deseori diferă considerabil. Dar chiar și în prezent, operarea sistemului de încălzire oferă un potențial extraordinar de economisire a energiei. Din acest motiv oferim asistență clienților noștri cu ingineri și tehnicieni foarte calificați din cadrul departamentului nostru mare de proiectare, care sunt dotați cu instrumente moderne de similare. Pe lângă eficiențele extraordinare și durata de viață foarte mare a radianților noștrii, am integrat simultan experiența noastră îndelungată și expertiza noastră în noua tehnologie electronică de control și reglaj, complet digitală. Acest lucru ne permite să accentuăm în mod optim valorile ridicate ale eficienței echipamentelor individuale, chiar și în interacțiunea dintre clădire, tehnologie de încălzire și comportamentul utilizatorului. În cele din urmă, valoarea totală a clientului și economiile sale totale pe durata de viață contează pentru client.
Cum respectă sistemele de încălzire a clădirilor cu economie de energie de la SCHWANK noua directivă?
Sistemele de încălzire pentru clădiri de la SCHWANK prezintă soluțiile cele mai eficiente de pe piață cu sistemul de radiant ceramic SUPRA și noul sistem de tuburi radiante DELTA. Radiantul ceramic SUPRA are o eficiență anuală de 94,8%, un factor radiant de 80,9% și un nivel de noxe extrem de scăzut, între 0 și 8 mg/kWh. Acest lucru a devenit posibil doar datorită unei suprafețe 3D special creată și formulei de amestec a materialelor ceramice fabricate în regie proprie.
Sistemul de tuburi radiante DELTA se evidențiază printr-o eficiență anuală de 98,6%, un factor radiant de 80,3% și un nivel de noxe extrem de scăzut, între 50 și 65 mg/kWh. Dar chiar și celelalte produse din gama SCHWANK îndeplinesc cu succes noile standarde. În cele din urmă, sistemele de încălzire a clădirilor cu consum redus de energie au reprezentat scopul corporației specialistului în încălzire cu infraroșu și liderului în inovație din Köln de la înființarea companiei de familie de către Günther Schwank în urmă cu peste 85 ani. [Măsurători din data de 12.2017]
Cum puteți beneficia în mod lucrativ de potențialul privind eficiența sistemelor de încălzire a clădirilor cu economie de energie?
Eficiența energetică a unui sistem de încălzire interior crește sau scade prin operarea și controlul inteligent al sistemului de încălzire. De aceea, SCHWANK aduce toată experiența și expertiza sa acumulate în peste 85 ani, îndeosebi în tehnologiile de control unice din punct de vedere tehnologic pentru sectorul clădirilor. Pe lângă controlerele de gaz automate concepute în regie proprie, în special pentru sectorul incălzirii prin radiație infraroșie, există acum noul sistem complet digital SCT [Schwank Control Touch], care permite controlul operării sistemului de încălzire de la aplicații individuale până la sisteme complexe pe scară mare și optimizarea în ceea ce privește eficiența globală. Totodată, i se afișează utilizatorului starea tuburilor radiante foarte eficiente de la SCHWANK, precum și opțiunile de optimizare privind sistemul global. SCT poate comunica cu diferite sisteme Bus și poate fi cu ușurință integrat în sistemele existente pentru managementul clădirilor.
De unde puteți obține mai multe informații?
Ne face plăcere să vă oferim personal consultanță referitor la întrebările dumneavoastră privind Directiva privind proiectarea ecologică și încălzirea eficientă din punct de vedere energetic a clădirilor.
Ne puteți contacta la: 0233 226966
Sau ne puteți trimite un e-mail la: schwank@schwank.ro